woensdag 20 juli 2011

Belastingbetalers moeten zelf aankloppen bij fiscus voor aantrekkelijke kortingen (2)

Deel 1 - Praktijk situaties waarbij men zelf moet aankloppen voor belastingtkorting

”belastingaangifteDe Ouderenkorting

Dit is met name interessant voor Echtparen die aow ontvangen, een redelijk pensioen hebben en daarnaast nog een vermogen. Wanneer alleen degene die het pensioen ontvangt belastingaangifte doet en de partner niet, dan lopen zij mogelijk meer dan 600 euro mis.

Hoe zit het nu precies:
Bij 65-plussers wordt vaak geen belastingaangifte gedaan voor de minst verdienden partner. Aangezien de minst verdienende partner geen belasting hoeft te betalen en aftrekposten bij de meest verdienende meer waard zijn. Toch kan het voordelig zijn om beiden uw belastingformulier in te vullen als u beide beschikt over aow, pensioen en enig vermogen.
Dat ligt vaak niet voor de hand want de minst verdienende partner hoeft geen belasting te betalen en aftrekposten zijn bij de meest verdienende meer waard. Daarom kiest men ervoor deze laatste aangifte te laten doen. Die kan dan ook meteen het hele vermogen aangeven, tenslotte kent box 3 een vlaktaks. Dus of nu de ene of de andere partner het vermogen aangeeft, maakt voor het te betalen tarief niets uit. In principe klopt deze redenering, maar soms is samen belastingaangifte doen toch slimmer.
65-plussers hebben namelijk recht op een netto korting van 684 euro op hun belasting. Dit wordt de  ouderenkorting genoemd.

Voorwaarden voor ouderenkorting
Op deze korting bestaat echter alleen recht als het inkomen van de aangever in de boxen 1, 2 en 3 bij elkaar opgeteld (dit heet het verzamelinkomen) niet boven de 34.282 euro uitkomt.
Als het aangeven van het vermogen bij de meest verdienende er voor zorgt dat zijn verzamelinkomen boven de 34.282 euro uitkomt, verliest hij daardoor het recht op de ouderenkorting. In dat geval is het dus veel voordeliger het vermogen (of een gedeelte daarvan) bij de minst verdienende aan te geven. Als beiden daardoor met hun verzamelinkomen onder de 34.282 euro blijven, dan hebben ook beiden recht op de ouderenkorting.

Natuurlijk is dit niet bij alle 65-plussers met een vermogen mogelijk. Sommige mensen zitten nu eenmaal alleen al door de hoogte van hun pensioen boven de 34.282 euro, maar wanneer u door uw box 3-inkomen net boven dit grensbedrag uitstijgt, is beiden belastingaangifte doen voor u een goede tip.

Als u dit nu leest en denkt: „deze situaties gaat over mij. Had ik dat maar eerder geweten”. De oplossing is relatief simpel. Zolang uw ingevulde belastingaangifte nog niet definitief is vastgesteld (definitieve aanslag ontvangen), is dit relatief eenvoudig te corrigeren door opnieuw of alsnog belastingaangifte te doen. Wilt u hulp bij het invullen van uw belastingaangifte neem dan contact met ons op en laat u door b&d administatie partners  assisteren (bel 078-8880233 of mail info@bdap.nl).  

Want denk erom: de Belastingdienst zal, in tegenstelling tot de toeslagen van de belastingdienst, de kortingen nooit zelf spontaan uitkeren. Wel iets om rekening mee te houden voor u opgelucht denkt:„Ha, ik hoef gelukkig geen belastingformulier in te vullen!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten