woensdag 3 augustus 2011

Belastingbetalers moeten zelf aankloppen bij fiscus voor aantrekkelijke kortingen (4)

Deel 3 Praktijk situaties waarbij men zelf moet aankloppen voor belastingtkorting

”belastingaangifte

De Algemene Heffingskorting
Het huidige belastingsysteem bestaat alweer zo`n tien jaar nu. Toch komen we in de praktijk nog altijd mensen zonder inkomen, waarbij de partner wel genoeg belasting betaald, tegen die de algemene heffingskorting niet uitbetaald krijgen, Het gaat hierbij om bijna 2000 euro per jaar, Dit is toch een gemiste kans en zonde om te laten lopen.

Waar gaat het bij de algemene heffingskorting om?
Iedereen die in Nederland belasting betaalt, heeft bij het invullen van de belastingaangifte recht op de algemene heffingskorting. Een bedrag van 1987 euro wanneer u nog geen 65 jaar bent en 925 euro als u dat wel bent. Wanneer u een inkomen heeft, dan wordt de algemene heffingskorting verrekend met de belasting die u over dit inkomen moet betalen. De werkgever en/of uitkeringsinstantie houdt bij de betaling van het loon al rekening met deze korting.

U krijgt nooit meer terug dan u aan belasting heeft betaald.
Hierbij geldt dat u nooit meer algemene heffingskorting uitbetaald krijgt dan het voor dat belastingjaar geldende maximum (2011: € 1.987). Dus als u  met uw bijbaantje/ partime baantje, niet meer dan € 1.000 aan belasting zou moeten betalen, dan valt dit bedrag weg tegen de algemene heffingskorting waar u recht op heeft.
U bent dus geen belasting verschuldigd en wanneer er toch belasting op uw loon wordt ingehouden, dan zal u dit bij door middel van het doen van belastingaangifte gewoon kunnen  terug ontvangen. Maar meer dan het bedrag dat er bij u te veel is ingehouden, zal u niet terug gaan ontvangen.

Uitzondering op de regel
Zoals als bijna altijd bestaat er in Nederland altijd wel een Uitzondering op deze regel. En laat deze regel  nu de grootste klapper zijn die we de afgelopen weken in onze blog hebben behandeld.
Hoe werkt deze uitzondering dan?
Als u  of uw partner geen of weinig belasting betaalt, dan kan u als het ware het recht op de algemene heffingskorting overdragen naar uw partner en wordt er gekeken naar het totale bedrag dat uw fiscale partner heeft betaald. Is dat genoeg (dat wil zeggen meer dan de heffingskorting), dan krijgt u als niet-verdienende partner de algemene heffingskorting via het doen van uw belastingaangifte gewoon uitbetaald.

Aanrechtsubsidie
Door deze uitzonderingsregel wordt deze korting van 1987 euro op jaarbasis ook wel ‘aanrechtsubsidie’ genoem. Door het algemeen raken van deze term zijn het vooral mannen die niet op het idee komen dat dit ook over hen kan gaan.

Wanneer u merkt dat ook u recht op uitbetaling van deze korting hebt, dan is het simpel er iets aan te doen. Als uw partner belastingaangifte doet, dan hoeft er alleen aangegeven te worden dat u samen belastingaangifte wil doen met het programma. Wanneer de belastingaangifte al verzonden is, kan er nogmaals belastingaangifte gedaan worden waarbij u ditmaal dus aanklikt dat u samen belastingaangifte wilt doen. U zult een aantal gegevens van u op het belastingformulier moeten invullen

In alle behandelde gevallen is de oplossing dus simpel. Zolang uw ingevulde belastingaangifte nog niet definitief is vastgesteld (definitieve aanslag ontvangen), is dit relatief eenvoudig te corrigeren. namelijk door opnieuw of alsnog belastingaangifte te doen. Wilt u hulp bij het invullen van uw belastingaangifte neem dan contact met ons op en laat u door b&d administatie partners  assisteren (bel 078-8880233 of mail info@bdap.nl).  


Want denk erom: de Belastingdienst zal, in tegenstelling tot de toeslagen van de belastingdienst, de kortingen nooit zelf spontaan uitkeren. Wel iets om rekening mee te houden voor u opgelucht denkt: „Ha, ik hoef gelukkig geen belastingformulier in te vullen !”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten