maandag 6 juni 2011

Vooraf invullen van de bedragen in de belastingaangifte leidt tot onbedoelde fraude en hoger lasten voor de overheid.

Vanaf 2012/2013 hoeven particulieren nog minder (zelf) in te vullen bij het doen van de belastingaangifte.
”belastingaangifte
"Het mocht eens tijd worden zeg" denkt u. Heb je de vooringevulde belastingaangifte maar dan moet je toch al je bankgegevens handmatig nog gaan zitten invoeren. De banken spelen deze gegevens toch al jaren door naar de fiscus, dus waarom worden die niet ook alvast ingevuld op het belastingformulier.

Het saldo van spaarrekeningen, betaalde hypotheekrente, dat soort dingen.

Nou, het komt eraan hoor. In april 2012 (belastingaangifte doen over 2011) wordt volgens de berichten van de belastingdienst, de betaalde hypotheekrente automatisch, ingevuld op het belastingformulier en de spaartegoeden en aandelenportefeuilles een jaar later in 2013.

Alleen gaat dit niet leiden tot een voor veel mensen “onbedoelde” fraude tijdens het belastingaangifte doen. Omdat de belastingdienst natuurlijk niet weet of bepaalde bedragen moeten worden ingevuld in box 3 dient men dit zelf te corrigeren.

Maar zoals iedereen weet het gemak dient onze mens:
het gros van de mensen zal dus de gegevens zonder correctie overnemen (het komt toch van de belastingdienst) en de volledige hypotheek en de volledige hypotheekrente opvoeren als eigenwoningschuld en dus aftrekbare rente (box 1). Ook al is ze ooit door hun (hypotheek)adviseur  verteld (wie weet dit na jaren nog?) dat een deel van de schuld niet in box 1 thuishoort en de rente dus niet afgetrokken mag worden.

Onze stelling is daarom: Zou het vooraf invullen van deze bedragen in de belastingaangifte door de belastingdienst die gemakzucht niet verder stimuleren en leiden tot onbedoeld “nog” hogere lasten voor de overheid? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten