donderdag 30 juni 2011

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?

”belastingaangifte
V:Een veel gehoorde vraag bij ons op het administratiekantoor is wanneer de Belastingdienst het terug te ontvangen bedrag gaat uitkeren?

A: De jaarlijkse uitbetaling naar aanleiding van uw ingevulde belastingaangifte vindt plaats nadat u deze hebt ingediend. In advertenties zegt de belastingdienst dat u indien u voor 1 april uw belastingaangifte heeft gedaan gedaan, u voor 1 juli bericht krijgt. Het moment waarop u de eventuele teruggave gestort krijgt hangt dus mede af van de datum van indienen van uw belastingformulier. Onze ervaring is dat veel van de mensen die voor 1 april hun aangifte hebben ingediend, tussen half mei en eind juni bericht krijgen. Heeft u pas na 1 april uw belastingaangifte ingevuld, dan zal het langer duren.

Normaliter maakt de belastingdienst een eventuele teruggave over naar uw bankrekening binnen vijf werkdagen na dagtekening van het bericht waarin dit wordt medegedeeld. Indien uw bankrekeningnummer niet op voorhand bekend is kan dit langer duren en de overschrijvingsduur is tevens afhankelijk van de verwerking van overschrijvingen door uw bank. 
Er zijn ons gevallen gemeld dat het geld al werd overgemaakt nog voordat het bericht werd ontvangen.

Met betrekking tot de uitbetaling van de voorlopige aanslag 2011: Heeft u een wijziging of een aanvaag voor een voorlopige aanslag 2011 gedaan. Dan wordt dit bedrag maandelijks uitbetaald, verdeeld over de resterende maanden van het jaar, Tenzij het een klein bedrag betreft. Lees voor meer informatie deze pagina van de Belastingdienst.


Leuke bijkomstigheid is dat als u teveel belasting heeft betaald, u de heffingsrente vergoed krijgt over het (belasting)bedrag dat u terug krijgt. Voor 2010 begint de periode waarover u rente vergoed krijgt op 1 januari 2011 en deze periode eindigt op de dag van de dagtekening van uw aanslagbiljet. De rente wordt automatisch door de Belastingdienst berekend en bedraagt over de eerste zes maanden van 2011 2,5% (op jaarbasis). Voor het derde kwartaal bedraagt de rente 2,75% (op jaarbasis).

maandag 6 juni 2011

Vooraf invullen van de bedragen in de belastingaangifte leidt tot onbedoelde fraude en hoger lasten voor de overheid.

Vanaf 2012/2013 hoeven particulieren nog minder (zelf) in te vullen bij het doen van de belastingaangifte.
”belastingaangifte
"Het mocht eens tijd worden zeg" denkt u. Heb je de vooringevulde belastingaangifte maar dan moet je toch al je bankgegevens handmatig nog gaan zitten invoeren. De banken spelen deze gegevens toch al jaren door naar de fiscus, dus waarom worden die niet ook alvast ingevuld op het belastingformulier.

Het saldo van spaarrekeningen, betaalde hypotheekrente, dat soort dingen.

Nou, het komt eraan hoor. In april 2012 (belastingaangifte doen over 2011) wordt volgens de berichten van de belastingdienst, de betaalde hypotheekrente automatisch, ingevuld op het belastingformulier en de spaartegoeden en aandelenportefeuilles een jaar later in 2013.

Alleen gaat dit niet leiden tot een voor veel mensen “onbedoelde” fraude tijdens het belastingaangifte doen. Omdat de belastingdienst natuurlijk niet weet of bepaalde bedragen moeten worden ingevuld in box 3 dient men dit zelf te corrigeren.

Maar zoals iedereen weet het gemak dient onze mens:
het gros van de mensen zal dus de gegevens zonder correctie overnemen (het komt toch van de belastingdienst) en de volledige hypotheek en de volledige hypotheekrente opvoeren als eigenwoningschuld en dus aftrekbare rente (box 1). Ook al is ze ooit door hun (hypotheek)adviseur  verteld (wie weet dit na jaren nog?) dat een deel van de schuld niet in box 1 thuishoort en de rente dus niet afgetrokken mag worden.

Onze stelling is daarom: Zou het vooraf invullen van deze bedragen in de belastingaangifte door de belastingdienst die gemakzucht niet verder stimuleren en leiden tot onbedoeld “nog” hogere lasten voor de overheid?